Bloggen - Jordobservation

Julsatellit

Användningsområdena är många och nyttan är stor. Med data från rymden kan vi bokstavligt talat ta tempen på vår planet. Ibland kan det vara ett problem att det finns för lite data att använda, inom jordobservation är problemet snarare det omvända. Hur ska vi kunna ta vara på all data som genereras?
julsatellit
Ämnen:
´
Publicerad
2024-12-18
Dela artikel:

Tidigare har vi skrivit om hur nya satellitstudier belyser vikten av grönska för att hantera klimatförändringar. I Sverige finns sedan flera år ett projekt där hela marktäcket kartläggs med hjälp av bland annat data från satelliter.

Nationella marktäckedata, heter projektet som är initierat av Naturvårdsverket och som  syftar till att få grundläggande information om hur landskapet ser ut och hur det förändras över tid. Man vill kartera vad som täcker marken, om det är skog, bebyggelse, vatten, våtmark, hav, öppen mark och så vidare. Detta har flera fördelar och är något som många aktörer inom miljöområdet har användning av.

Karteringen baseras på en kombination av satellitdata och information från Lantmäteriets laserscanning av Sverige. Satelliterna som används i karteringen är Sentinel 2A och 2B som ingår i det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus. Satelliterna täcker Sverige med bilder på tio meters upplösning ungefär var tredje dag.